Bewoners niet tevreden

Verkeerde warmtepomp (3-9-2021)
De bewoners van 22 eenkamerappartementen in Harderwijk zitten al twee jaar met torenhoge stookkosten, een koud huis en lauw water uit de kraan en douche. Eén van gedupeerden kreeg te horen dat haar energieverbruik te vergelijken was met dat van een gezin met vijf personen. De oorzaak is een verkeerde warmtepomp.
De woningen hebben géén gasaansluiting. Elk appartement heeft een eigen ventilatie-warmtepompboiler die in de berging is geplaatst. Dit systeem moeten zorgen voor warm tapwater en vloerverwarming.
Na diverse onderzoeken door de verhuurder zelf en de huurdersvereniging bleek dat deze warmtepomp totaal ongeschikt is om een huis mee te verwarmen. In de handleiding van de warmtepompboiler staat dat de pomp alleen bedoeld is om kraanwater (tapwater) mee te verwarmen.
Omdat de verhuurder er niets aan deed, kwam er een rechtszaak. De verhuurder moet nu van de rechter een huurverlaging geven van 40%. Huurders krijgen tussen de €1650 tot €4240 huur terug vanaf 2019. De huurverlaging geldt tijdens de stookmaanden, van oktober tot april. En gaat met terugwerkende kracht in op 18 december 2019. De huurvermindering geldt tot het gebrek is opgelost.
De verhuurder is van plan om de warmtepompboilers te vervangen door cv-ketels.