Kolencentrales

 Azië bouwt 600 kolencentrales

De Britse denktank Carbon Tracker heeft gemeld dat er in vijf Aziatische landen zeshonderd nieuwe kolencentrales op de planning staan. Het gaat om voornemens voor 368 nieuwe kolencentrales in China, 92 in India, 107 in Indonesië, 14 in Japan en 41 in Vietnam. Deze keuze is mede gebaseerd op het idee dat de bouw ervan zorgt voor banen en economische groei. 

Nederland heeft vier draaiende kolencentrales die voor 2030 zouden moeten worden stilgelegd. Met daarbij de kans dat dit honderden miljoenen aan schadevergoedingen gaat kosten uit de schatkist. Het stoppen van de centrale op de Maasvlakte is gecanceld vanwege de oorlog in de Oekraïne. Een flinke besparing van ongeveer 240 miljoen euro.
Volgens deskundigen draagt het vrijwel niets bij om onze al zeer schone kolencentrales te sluiten. Immers, de stroom die wij niet opwekken moet worden ingekocht in het buitenland.

Gratis advies aan de politiek
Deze kolencentrales blijven gebruiken tot ze zijn afgeschreven. De uitgespaarde schadevergoedingen besteden voor ”haalbaar en betaalbaar”. Zo, alweer een klein miljard bij elkaar gesprokkeld om woningen te verduurzamen.