Hoge temperatuur warmtepompsysteem

Geplaatst: 23-11-2021

Energieconcern Vattenfall en zijn verwarmingsbedrijf Feenstra gaan samen een hoge-temperatuur- warmtepompsysteem op de markt brengen. Het systeem is ook door deze bedrijven ontworpen en moet in een keer de cv-ketel vervangen. Volgens Vattenfall kan een eengezinswoning zo binnen twee dagen aardgasvrij worden gemaakt, zonder dat er allerlei isolerende maatregelen moeten worden genomen.

Het hoge-temperatuur-warmtepompsysteem is speciaal ontwikkeld voor bestaande woningen die matig zijn geïsoleerd en worden verwarmd door radiatoren. Om deze woningen te verwarmen met de warmtepompen die nu op de markt zijn, moeten veel isolerende maatregelen worden getroffen en moet er vaak vloerverwarming worden aangelegd. Dat kost volgens Vattenfall naast veel tijd al snel zo'n 25.000 euro. Dit vormt "een grote belemmering voor huiseigenaren om de stap te maken naar volledig elektrisch verwarmen", stelt het bedrijf.
Met deze oplossing kunnen snel woningen aardgasvrij worden gemaakt zonder ingrijpende verbouwingen die veel tijd kosten.

Het warmtepompsysteem van Vattenfall moet ergens halverwege het jaar 2022 beschikbaar komen. De prijs zal vergelijkbaar zijn met die van warmtepompen die al op de markt zijn.

Naschrift
Wordt ook in warm tapwater voorzien, dan is het een all-electric systeem.
Bij een lage buitentemperatuur valt er weinig energie aan deze lucht te onttrekken. De energie moet dan via het elektriciteitsnet worden geleverd. Kan het elektriciteitsnet deze piekbelastingen bij meerdere gebruikers dan wel aan?

Het gemiddelde aardgasverbruik van woningen bedraagt gemiddeld ongeveer 1600 m2.
1 m3 aardgas staat gelijk aan ongeveer 9 kWh stroom. 1600 x 9 = 14400 kWh. Zou de helft van de energie uit de buitenlucht worden gehaald, dan zou er nog 7200 kWh aan stroom nodig zijn. Wat zal het werkelijke rendement in de praktijk zijn?

Bij een cv-systeem wordt uitgegaan van een woonkamertemperatuur van 22°C en een buitentemperatuur van -10°C. Bij een buitentemperatuur tot 6°C draait de installatie dan maximaal op halve capaciteit met veelal een lagere temperatuur van het aanvoerwater. Een gebied waar ook een hybridewarmtepomp kan worden ingezet als toevoeging bij een bestaande cv-ketel. De bestaande cv-ketel dan voor het warme tapwater en voor pieken in de warmtebehoefte bij een lagere buitentemperatuur.

Bij middenwoningen is er weinig keuze voor de plaats van de buitenunit. De keuze tegen de voor- of achtergevel? Daarbij dan soms de keuze tussen het zuiden of het koudere noorden.
Let op dat er dan geen hinder van de koude luchtstroom vanuit de buitenunit ontstaat.
Bij een door SelektHuis gebouwde woning hebben wij gezien dat de buitenunit op enige afstand in de tuin is geplaatst.
Plaatsing op het platte dak van een aanwezige aanbouw of dakkapel lijkt een betere oplossing.
Ook is plaatsing mogelijk op een schuin (pannen gedekt) dak. Eventueel met een dakraam ernaast voor bereikbaarheid en onderhoud.